De beste plommene kommer fra Hardanger

Hervik er viden kjent for sitt gode plommesyltetøy. Hemmeligheten er lokale plommer fra Hardanger Fjordfrukt.

Det har nesten blitt en nasjonal sannhet at norske jordbær er de beste i verden. Men visste du at Norge også kan skilte med utrolig gode plommer? Og de kanskje aller beste er fra Hardanger.

Liv Sollesnes, varesalgsansvarlig i Hardanger Fjordfrukt, mener at klima og jordsmonn rundt fjordene på Vestlandet er spesielt egnet for fruktdyrking:

– Klimaet gjør at vi har lange, lyse dager. Mange timer med sollys gir ekstra god smak, forteller hun.

Området langs kysten har mildere vintre enn andre deler av landet. Samtidig gjør beliggenheten i dalsidene langs fjordene at solen «fanges opp». Den blir liggende og varme jorden også utover kvelden.

Lyst til å selge det populære plommesyltetøyet på dugnad? Les mer om hvordan her.

Godt for både ganen og miljøet

Kortreist mat har for lengst satt seg i forbrukernes bevissthet her til lands. Også Hardanger Fjordfrukt er klar over at den lokale produksjonen gir en miljøfordel.

– Kravene til miljøvern er mer restriktive i Norge enn i de fleste land. Mattilsynet fører streng kontroll med produksjonen. De sørger blant annet for at bruken av plantevernmidler begrenses til et minimum. Slik får forbrukerne i seg mindre giftstoffer når de velger lokale varer. At plommene får vokse i sitt eget tempo bidrar også til den søte, gode smaken, sier Sollesnes.

Matsvinn er en kjent utfordring i matvareproduksjonen. Både forbrukere og politiske partier har latt seg engasjere av temaet etter fjorårets NRK-suksess «FBI redder høna».

Sollesnes forteller at produkter som syltetøy og saft begrenser svinn fra fruktproduksjonen.

– Alle plommene går på markedet. De som er over en viss størrelse selges som de er, mens de små plommene går til syltetøy og saft.

Langt og godt samarbeid med Hervik

Selskapet samler inn og distribuerer frukt fra en rekke bønder i distriktet. Mye går videre til store produsenter som Bama. Likevel får også Hervik sin del av det fargerike gullet fra fjordene. Hardanger Fjordfukt og Hervik har nemlig hatt et nært samarbeid gjennom mange år. Hver eneste sesong bestiller Hervik tonnevis med plommer, slik at fornøyde kunder får syltetøyet de er så glad i.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke dette nettstedet samtykker du til at det lagres cookies i din nettleser.
Ok, jeg forstår