Sylter ned penger til klassetur

Niendeklassingene ved Håvåsen skole nærmer seg seg målet om en tur til Polen neste høst – blant annet gjennom dugnadsarbeid.

Om ett år reiser klasse 9A og 9C ved Håvåsen skole på tur til Polen. Målet er at reisen skal bli hundre prosent dugnadsfinansiert.

Det store høydepunktet

– Elevene gleder seg masse. Vi tror turen til Polen kommer til å bli en veldig fin og sosial opplevelse. I tillegg vil den by på viktig og god lærdom om krigshistorien, forteller Grethe Helen Bøe Lilleeng.

Hun er en av fire medlemmer i reisekomitéen på ungdomsskolen i Haugesund. Sammen med forventningsfulle elever og foresatte jobber hun nå hardt for å realisere neste års store høydepunkt i skolekalenderen.

– Turen med Aktive Fredsreiser har lenge vært en tradisjon her på Håvåsen skole. Nå håper vi elevene skal få sett litt av hvordan det var i Polen under krigen, og lært mer om hvordan jødene ble behandlet i konsentrasjonsleirene, sier Bøe Lilleeng.

En lang reise for rundt 40 elever koster mye penger. Både elever og foresatte jobber derfor nå med å skaffe finansiering til den lange bussreisen nedover kontinentet.

– Målet er at ingen elever skal måtte betale penger ut av egen lomme for å være med på turen. Derfor jobber vi nå med å skaffe penger på andre vis – blant annet gjennom dugnadsarbeid.

– Produktene har et godt rykte

Etter en velsmakende prøvepakke tilsendt fra Hervik Dugnad, valgte en enstemmig reisekomité å la elevene forhåndsselge juice, syltetøy og saft i lokalmiljøet. Produktene fra fabrikken i nabokommunen har nemlig vist seg å slå meget godt an blant kvalitetsbevisste kjøpere i Haugesund.

– Vi valgte Hervik-produktene litt fordi det er et lokalt produkt som blir laget i området. Samtidig har produktene et helt sant rykte på å være av veldig høy kvalitet. Dette er naturlige varer helt uten bruk av konserveringsmidler.

Med muligheten til å forhåndsselge varer før bestilling, kunne Grethe Helen og reisekomitéen være sikre på at varene fra Hervik Dugnad faktisk ble solgt videre. Mat- og drikkevarene kunne bestilles helt uten risiko – og bli solgt nærmest av seg selv.

– Vi hadde flere gode salgsargumenter, som for eksempel at varene har god smak og er av høy kvalitet. I vårt område er det i tillegg mange kjøpere som liker å støtte opp om gode tiltak. Vi kjøpte varer for omtrent 40.000 kroner. Nå har alt blitt solgt videre til svært fornøyde kjøpere – med god fortjeneste!

Koronavennlig dugnad over nett

Den pågående koronapandemien har heller ikke lagt noen demper på salget. Mye av salget har foregått gjennom digitale kanaler.

– Det meste av salget har foregått over Facebook. Det har vært en effektiv og trygg salgskanal, i og med at vi minsker kontakten mellom selger og kjøper når man bare leverer varene utenfor døren. De som har gått fra dør til dør og solgt har også vært nøye med å ikke ha nærkontakt med kundene, sier dugnadslederen.

Nå nærmer niendeklassingene ved Håvåsen skole seg målet om en tur til Polen neste høst. Og dersom reiserestriksjoner til utlandet fremdeles skulle være gjeldende et år fram i tid, har reisekomitéen en reserveplan klar:

– I et «worst case scenario» blir det en fin tur til et sted i Norge. Kanskje blir det ekskursjon til nabokommunen og Hervik i stedet? spøker Bøe Lilleeng.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke dette nettstedet samtykker du til at det lagres cookies i din nettleser.
Ok, jeg forstår