På Vormedal Ungdomsskole er det tradisjon at alle tiendeklassene drar på tur med Aktive Fredsreiser. Da er Hervik Dugnad med bærsaft, juice, syltetøy og gelé en god hjelp på veien.
Mona Wichmann er leder for trinnets Polen-komité og mamma til Jenny, som går i tiende. Hun jobber engasjert for at alle elevene skal få mulighet til å delta på turen:
– Da elevene gikk i åttende klasse, fikk vi valget om å dra på tur eller ikke. Vi synes denne reisen er veldig viktig for ungdommene og noe alle har godt av, så svaret ble selvsagt ja, sier hun.
Bærsaft, juice, syltetøy og gelé fra Hervik – en perfekt julegave
I tillegg til datteren Jenny, har Wichmann en sønn som var på klassetur i 2016. Hun forteller at de ble kjent med Hervik Dugnad allerede den gangen:
– Da sønnen min skulle på tur, fikk vi vite om Hervik Dugnad av andre klasser som hadde hatt dugnad. Vi hørte mye positivt om produktene, de var lette å selge. Denne gangen hadde vi dugnad opp mot julesesongen, og bærsaft som er akkurat lik den mormor laget, er en ypperlig julegave.
Mona synes i tillegg det er fint at Hervik er en lokal bedrift for dem.
– Det er kjekt at vi bare kan ringe og si at vi kommer for å hente produktene. Vi har hatt flere dugnader og har handlet på flere forskjellige måter. Noen ganger har vi gjort små bestillinger, og da er det greit å slippe fraktkostnaden.
Hvis du bestiller for over 7000 kroner, får du gratis frakt.
Forhåndssalg gir mindre risiko
Klassen synes forhåndssalg er en god løsning.
– Med forhåndssalg blir man ikke sittende igjen med usolgte produkter. Dessuten blir det mer press på den enkelte hvis man kjøper X antall esker som man så er nødt til å selge. Med enkelte andre dugnadsaktører blir man jo fakturert for alt man har bestilt, selv om det ikke blir solgt.
Også dette idrettslaget valgte dugnad med forhåndssalg
– Vi har heller ikke satt noen minimumsgrense for hvor mye man må selge. Det er ulikt hvor stor omgangskrets familier har, så det er bedre at de kan ta inn så mange bestillinger som de selv ønsker. Vi har satt en tidsperiode for når man skal ta inn bestillinger. Da kommer barna og henter lister, også fyller de opp listene så godt de klarer. Det har fungert fint for min klasse, forteller Wichmann.
Også når det gjelder salgsmetode har elevene fått stor valgfrihet:
– Vi har både solgt på dørene til folk og over Facebook. Ungene er jo forskjellige, det er ikke alle som synes det er like lett å gå fra dør til dør. Det tar vi hensyn til, så folk får velge selv hvordan de skal selge.
Planlegger dere også klassetur?
Planlegg dugnadene godt, så kan alle dra på tur
Klassen har gjennomgående fått gode tilbakemeldinger på Hervik-produktene. Wichmann forteller at mange synes det er positivt at de ikke inneholder konserveringsmidler. Du får ufiltrert presset bærsaft, ikke fra konsentrat. Noe som gir en naturlig god smak.
– På skolen vår er vi dessuten bevisste på at ikke alle skal selge de samme produktene samtidig. På en ungdomsskole med flere klasser på hvert trinn, er det jo gjerne åtte-ni klasser som skal holde dugnad i løpet av en sesong. Det blir mye om alle skal selge det samme! Vi prøver å ha dialog mellom klassene på klassetrinnet, sier hun.
– Vi synes det er viktig at man planlegger godt og begynner med dugnader allerede i åttende klasse. Jeg står på for at alle på datteren min sitt kull skal få muligheten til å være med på tur. Med dugnad slipper man at noen ikke har råd til å være med.
– For denne turen var vi så heldige å bli sponset med Hervik-produkter. Vi har nemlig planlagt en gave til sjåføren, guiden og tidsvitnet som skal være med til Polen. Så da får de også smake Herviks gode produkter!
– Vi vil absolutt anbefale Hervik Dugnad til andre skoleklasser!
Nysgjerrig på hva ditt lag kan tjene? Prøv vår dugnadskalkulator!